Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Lody buraczkowe

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

2 ugotowane lub upieczone buraki

1 duży banan

1 szklanka malin

1/2 szklanki słodkich owoców – dojrzałych truskawek, czereśni czy borówek amerykańskich

1/2 szklanki kostek lodu


Instrukcja

1/ Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj bez lodu. Dodaj go dopiero po chwili. Kryształki lodu są jak dodatkowe ostrza, dzięki nim masa lodowa będzie gładsza.

2/ Przełóż lody do pojedynczych pojemniczków na lody.

3/ Jeżeli nie masz małych foremek na lody, mogą to być plastikowe kubeczki do których włożysz łyżeczkę, pełniącą funkcję patyczka, gdy lody zamarzną.

4/ Gdy lody wkładasz do większej formy, gdy będą zamarzać, mieszaj je co godzinę. W przeciwnym razie zrobi się “wielki kryształ” który trudno będzie podzielić przy rozdzielaniu porcji.



Nutrition

  • Calories:282
  • Fat:1,3
  • Carbohydrates:52
  • Fiber:16,2
  • Protein:7

Keywords: lody, buraki, lody buraczkowe, zdrowe słodycze, sorbet, wegańskie, domowe lody