Składniki
sandacz
główka czosnku
natka pietruszki
pół cytryny
sól i pieprz
opcjonalnie pomidorki koktajlowe
Instrukcja
Rybę wyfiletuj, piekarnik rozgrzej na 180 stopni.
Czosnek rozkrój na pół w poprzek, jedną połowę połóż na blasze i posmaruj olejem, ząbki z drugiej części główki wnętrza włóż wnętrza ryby.
Razem z czosnkiem do ryby włóż posiekaną natkę pietruszki, nasyp odrobinę soli i pieprzu.
Cytrynę pokrój w plasterki i “obłóż” nimi rybę. Po 10 minutach możesz obłożyć go również pomidorkami koktajlowymi (bo pieką się krócej niż ryba).
Pieczony sandacz będzie gotowy po 25-35 minutach (w zależności od wielkości ryby).
Nutrition
- Calories:297
- Fat:2,5
- Carbohydrates:14,7
- Fiber:3,5
- Protein:49,3
Keywords: łatwy obiad, pieczony sandacz, ryba słodkowodna, ryby, zdrowy obiad