Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Pieczony sandacz

Pieczony sandacz

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

sandacz

główka czosnku

natka pietruszki

pół cytryny

sól i pieprz

opcjonalnie pomidorki koktajlowe


Instrukcja

Rybę wyfiletuj, piekarnik rozgrzej na 180 stopni.

Czosnek rozkrój na pół w poprzek, jedną połowę połóż na blasze i posmaruj olejem, ząbki z drugiej części główki wnętrza włóż wnętrza ryby.

Razem z czosnkiem do ryby włóż posiekaną natkę pietruszki, nasyp odrobinę soli i pieprzu.

Cytrynę pokrój w plasterki i “obłóż” nimi rybę. Po 10 minutach możesz obłożyć go również pomidorkami koktajlowymi (bo pieką się krócej niż ryba).

Pieczony sandacz będzie gotowy po 25-35 minutach (w zależności od wielkości ryby).



Nutrition

  • Calories:297
  • Fat:2,5
  • Carbohydrates:14,7
  • Fiber:3,5
  • Protein:49,3

Keywords: łatwy obiad, pieczony sandacz, ryba słodkowodna, ryby, zdrowy obiad