Składniki
2 łyżki siemienia lnianego *
1/2 szklanki gorącej wody
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka owoców jagodowych (maliny, borówki, jagody, truskawki)
1 łyżka zarodków pszennych
kilka kostek lodu
2 krople olejku waniliowego
Instrukcja
Siemię lniane najlepiej zmiksować w młynku do kawy, następnie zalać gorącą wodą i poczekać aż zrobi się ‘kisielek’. Jeżeli nie masz młynka, możesz zalać całe nasionka siemienia gorącą wodą i potem przelać je przez sitko lub zmiksować z pestkami.
Przestudzone siemię i wszystkie pozostałe składniki zmiksuj na jednolitą konsystencję.
Notatki
*Siemię lniane najlepiej mielić tuż przed spożyciem, ponieważ w przeciwnym razie zawarte w nim kwasy tłuszczowe utlenią się. Ja nie kupuję mielonego siemienia, gdyż ma ono znacznie mniej wartości odżywczych. Zainwestowałam za to w najprostszy młynek do kawy!
Nutrition
- Calories:348
- Fat:10,4
- Carbohydrates:45,9
- Fiber:13,5
- Protein:11,1
Keywords: dieta a zdrowie, dieta roślinna, koktajl, kuchnia roślinna, napoje, smoothie na śniadanie, vege, wege, zdrowe koktajle