Składniki
4 pomidory
2 łyżki sera solankowego typu feta
2 łyżki ugotowanej kasz jaglanej/ ryżu/ pęczaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki pestek dynii
1 posiekana natka pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
Instrukcja
1/ Odetnij czubek pomidorów, wydrąż ich miąższ łyżką.
2/ Pokrój w kostkę wyjęte kawałki pomidorów, wymieszaj je z ugotowaną kaszą lub ryżem, posiekanym ząbkiem czosnku.
3/ Skórki pomidorów posmaruj oliwą, do ich wnętrza włóż kaszę z pomidorami i czosnkiem. Posyp posiekanym serem i pestkami dyni.
4/ Faszerowane pomidory włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nastawionego na 160 stopni na 20 minut lub do naczynia do gotowania na parze na 10-15 minut.
5/ Po wyjęciu z pieca posyp siekaną natką pietruszki.
Nutrition
- Calories:319
- Fat:14,2
- Carbohydrates:34,3
- Fiber:9
- Protein:10,2
Keywords: faszerowane pomidory, faszerowane warzywa, kasza jaglana, likopen, pomidory, przeciwutleniacze, przekąski