Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Faszerowane pomidory najlepsze w sezonie :)

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

4 pomidory

2 łyżki sera solankowego typu feta

2 łyżki ugotowanej kasz jaglanej/ ryżu/ pęczaku

1 ząbek czosnku

2 łyżki pestek dynii

1 posiekana natka pietruszki

1 łyżka oliwy z oliwek


Instrukcja

1/ Odetnij czubek pomidorów, wydrąż ich miąższ łyżką.

2/ Pokrój w kostkę wyjęte kawałki pomidorów, wymieszaj je z ugotowaną kaszą lub ryżem, posiekanym ząbkiem czosnku.

3/ Skórki pomidorów posmaruj oliwą, do ich wnętrza włóż kaszę z pomidorami i czosnkiem. Posyp posiekanym serem i pestkami dyni.

4/ Faszerowane pomidory włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nastawionego na 160 stopni na 20 minut lub do naczynia do gotowania na parze na 10-15 minut.

5/ Po wyjęciu z pieca posyp siekaną natką pietruszki.



Nutrition

  • Calories:319
  • Fat:14,2
  • Carbohydrates:34,3
  • Fiber:9
  • Protein:10,2

Keywords: faszerowane pomidory, faszerowane warzywa, kasza jaglana, likopen, pomidory, przeciwutleniacze, przekąski