Składniki
1/2 kilograma buraków
2 ząbki czosnku
kawałek skórki chleba na zakwasie
woda z solą – na 1 l wody łyżka soli
opcjonalnie 2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego
Instrukcja
1/ Do dużego słoika wrzuć pokrojone w kostkę wielkości ok. 1cm buraki, liście laurowe oraz ziele angielskie, przekrojony na pół czosnek oraz skórkę chleba na zakwasie.
2/ Zagotuj litr wody, przestudź ją i wymieszaj z 1 łyżką soli.
3/ Buraki z przyprawami zalej do pełna letnią wodą z solą, dociśnij je z góry np. kamieniem, tak aby buraki były całkowicie zanurzone w wodzie (inaczej mogą zapleśnieć).
4/ Po tygodniu gotowy sok zlewamy, zarówno buraki jak i sok są dobre od razu lub można trzymać je w lodówce.
Nutrition
- Calories:225
- Fat:0,6
- Carbohydrates:39,4
- Fiber:11,4
- Protein:9,6
Keywords: buraki, fermentacja, kiszone buraki, sok z kiszonych buraków, kiszonki