Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Kiszone buraczki i sok z nich

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

1/2 kilograma buraków

2 ząbki czosnku 

kawałek skórki chleba na zakwasie

woda z solą – na 1 l wody łyżka soli

opcjonalnie 2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego


Instrukcja

1/ Do dużego słoika wrzuć pokrojone w kostkę wielkości ok. 1cm buraki, liście laurowe oraz ziele angielskie, przekrojony na pół czosnek oraz skórkę chleba na zakwasie.

2/ Zagotuj litr wody, przestudź ją i wymieszaj z 1 łyżką soli.

3/ Buraki z przyprawami zalej do pełna letnią wodą z solą, dociśnij je z góry np. kamieniem, tak aby buraki były całkowicie zanurzone w wodzie (inaczej mogą zapleśnieć).

4/ Po tygodniu gotowy sok zlewamy, zarówno buraki jak i sok są dobre od razu lub można trzymać je w lodówce.



Nutrition

  • Calories:225
  • Fat:0,6
  • Carbohydrates:39,4
  • Fiber:11,4
  • Protein:9,6

Keywords: buraki, fermentacja, kiszone buraki, sok z kiszonych buraków, kiszonki