Opis
Caponata to tradycyjne sycylijskie danie, zrobione z bakłażanów i pomidorów – a reszta jest zmienna, w zależności od tego co gospodyni ma w kuchni!
Składniki
1 duży bakłażan
2 marchewki
2–3 cebule*
2 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy z oliwek
150 ml przecieru pomidorowego (passaty)
duża szczypta soli
Instrukcja
1/ Bakłażana pokrój w słupki i posyp solą, żeby puścił sok (około 30 minut).
2/ Czosnek obierz i pokrój w grubą kostkę, cebulę pokrój w grube piórka, marchewkę pokrój w słupki lub zetrzyj na najgrubszych oczkach tarki.
3/ W garnku na oliwę wrzuć czosnek i przesmaż go chwilę – zanim zbrązowieje wyjmij z garnka i wyrzuć. Na tę czosnkową oliwę wrzuć cebulę i poczekaj chwilę, aż się zeszkli. Dorzuć do niej marchewkę i duś do miękkości.
4/ Dolej przecier pomidorowy, wymieszaj i duś. W tym czasie odsącz sok z bakłażanów, przesmaż je chwilę na patelni i dorzuć do garnuszka, gotuj jeszcze ok. 10 minut.
5/ Można doprawić tymiankiem, zielem angielskim, liściem laurowym (tego nie zrobiliśmy i i tak było pysznie), a gotowe danie można posypać natką pietruszki i bazylią.
6/ Najważniejsze – sycylijska caponata najlepsza jest w temperaturze pokojowej, na drugi dzień, gdy “się przegryzie”.
Notatki
*Pokrojonych marchewek i cebuli powinno być objętościowo tyle ile krojonego bakłażana.
Nutrition
- Calories:527
- Fat:32
- Carbohydrates:41,4
- Fiber:16
- Protein:11
Keywords: bakłażan, caponata, obiad, dieta roślinna, danie wegetariańskie