Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Sycylijska caponata teściowej

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Opis

Caponata to tradycyjne sycylijskie danie, zrobione z bakłażanów i pomidorów – a reszta jest zmienna, w zależności od tego co gospodyni ma w kuchni!


Składniki

Scale

1 duży bakłażan

2 marchewki

23 cebule*

2 ząbki czosnku

kilka łyżek oliwy z oliwek

150 ml przecieru pomidorowego (passaty)

duża szczypta soli


Instrukcja

1/ Bakłażana pokrój w słupki i posyp solą, żeby puścił sok (około 30 minut).

2/ Czosnek obierz i pokrój w grubą kostkę, cebulę pokrój w grube piórka, marchewkę pokrój w słupki lub zetrzyj na najgrubszych oczkach tarki.

3/ W garnku na oliwę wrzuć czosnek i przesmaż go chwilę – zanim zbrązowieje wyjmij z garnka i wyrzuć. Na tę czosnkową oliwę wrzuć cebulę i poczekaj chwilę, aż się zeszkli. Dorzuć do niej marchewkę i duś do miękkości.

4/ Dolej przecier pomidorowy, wymieszaj i duś. W tym czasie odsącz sok z bakłażanów, przesmaż je chwilę na patelni i dorzuć do garnuszka, gotuj jeszcze ok. 10 minut.

5/ Można doprawić tymiankiem, zielem angielskim, liściem laurowym (tego nie zrobiliśmy i i tak było pysznie), a gotowe danie można posypać natką pietruszki i bazylią.

6/ Najważniejsze – sycylijska caponata najlepsza jest w temperaturze pokojowej, na drugi dzień, gdy “się przegryzie”.


Notatki

*Pokrojonych marchewek i cebuli powinno być objętościowo tyle ile krojonego bakłażana.


Nutrition

  • Calories:527
  • Fat:32
  • Carbohydrates:41,4
  • Fiber:16
  • Protein:11

Keywords: bakłażan, caponata, obiad, dieta roślinna, danie wegetariańskie