Opis
Ostatnio wypatrzyłam na targu duże pieczarki portobello, postanowiłam więc to wykorzystać i podać je faszerowane i zapiekane w piekarniku.
Składniki
8 dużych pieczarek portobello
1 cebula
kawałek cukinii (ok. 10 cm)
cieciorka (2-3 łyżki)
pestki słonecznika (2 łyżki)
natka pietruszki
sos sojowy 2 łyżki
oliwa z oliwek 1 łyżka
parmezan (opcjonalnie) – do posypania
dodatkowo pomidorki koktajlowe
Instrukcja
1/ Z pieczarek wykręć nóżkę i pokrój ją w kostkę.
2/ W kostkę pokrój cebulę i podsmaż ją na łyżce oliwy z oliwek (w przeciwnym razie może być surowa, co niektórym przeszkadza).
3/ W drobną kostkę pokrój kawałek cukinii, wymieszaj ją z nóżką pieczarki, podsmażoną cebulką, ugotowaną cieciorką, pestkami słonecznika i sosem sojowym. Włóż do wydrążonych pieczarek i ułóż je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
4/ Jeżeli chcesz, możesz posypać pieczarki odrobiną tartego parmezanu.
5/ Piekarnik rozgrzej do 160 stopni i wstaw do niego pieczarki, na około 20 minut.. Obok możesz upiec również pomidorki koktajlowe.
6/ Po wyjęciu z piekarnika posyp pieczarki siekaną natką pietruszki.
Notatki
Jeżeli macie ochotę “ponapychać” coś innego, ostatnio pisałam o kwiatach cukinii.