Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Faszerowane pieczarki portobello

  • Autor:Kach
  • Czas przygotowania:40 minut
  • Porcje:21x
  • Poziom:średni

Opis

Ostatnio wypatrzyłam na targu duże pieczarki portobello, postanowiłam więc to wykorzystać i podać je faszerowane i zapiekane w piekarniku.


Składniki

Scale

8 dużych pieczarek portobello

1 cebula

kawałek cukinii (ok. 10 cm)

cieciorka (2-3 łyżki)

pestki słonecznika (2 łyżki)

natka pietruszki

sos sojowy 2 łyżki

oliwa z oliwek 1 łyżka

parmezan (opcjonalnie) – do posypania

dodatkowo pomidorki koktajlowe


Instrukcja

1/ Z pieczarek wykręć nóżkę i pokrój ją w kostkę.

2/ W kostkę pokrój cebulę i podsmaż ją na łyżce oliwy z oliwek (w przeciwnym razie może być surowa, co niektórym przeszkadza).

3/ W drobną kostkę pokrój kawałek cukinii, wymieszaj ją z nóżką pieczarki, podsmażoną cebulką, ugotowaną cieciorką, pestkami słonecznika i sosem sojowym. Włóż do wydrążonych pieczarek i ułóż je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

4/ Jeżeli chcesz, możesz posypać pieczarki odrobiną tartego parmezanu.

5/ Piekarnik rozgrzej do 160 stopni i wstaw do niego pieczarki, na około 20 minut.. Obok możesz upiec również pomidorki koktajlowe.

6/ Po wyjęciu z piekarnika posyp pieczarki siekaną natką pietruszki.


Notatki

Jeżeli macie ochotę “ponapychać” coś innego, ostatnio pisałam o kwiatach cukinii.