Faszerowane kwiaty cukinii – to takie proste!
Kwiaty cukinii był jakimś magicznym odkryciem na targu w Nicei kilkanaście lat temu. Pamiętam, jak myślałam sobie, że jeżeli ktoś może jeść takie rarytasy na co dzień, to musi być szczęśliwy. Teraz ja kupuję te kwiaty u Pana Ziółko, robię faszerowane kwiaty cukinii i też jestem szczęśliwa!
To danie robi się raz – dwa. A wygląda ono – moim zdaniem – zjawiskowo. Goście zawsze się zachwycają, komentują, że z racji zawodu przygotowuję takie coś, a dla nich to jest nieosiągalne. Pora to sprostować, chociaż słyszeć miłe słowa i udawać, że ciężko się napracowałam, żeby na nie zasłużyć, nie oszukujmy się, łechce ego gotującej kobiety! Oddaję jednak laury, podaję przepis, Wy też zbierajcie pochwały – w końcu to jedyny czas w roku, gdy w naszym kraju można kupić kwiaty cukinii, za chwilę nastąpi roczna przerwa.

Faszerowane kwiaty cukinii
Składniki
kwiaty cukinii
kawałek koziego sera (świetnie smakuje również pleśniowy z przerostem np. niebieskim)
ciasto naleśnikowe (1 jajko, 2 łyżki mąki, odrobina mleka, szczypta soli i odrobina wody gazowanej)
bułka tara
oliwa z oliwek
Instrukcja
Ciasto naleśnikowe powinno odpocząć, więc zrób je na początku. Dokładnie wymieszaj jajko, 2 łyżki mąki (dowolnej), dodaj nieco mleka (jeżeli wlewasz roślinne mleko, to dodaj też łyżeczkę oleju), szczyptę soli i trochę wody gazowanej. Gazowana woda w cieście naleśnikowym, powoduje, że jest ono bardziej chrupkie. Ciasto powinno być dosyć gęste, bardziej w konsystencji gęstej śmietany, niż ciasta naleśnikowego.
Ja kwiatów cukinii nie myję, ale można je delikatnie opłukać i zostawić do wyschnięcia.
Delikatnie rozchyl płatki kwiatów i ukręć słupek, który znajduje się w ich wnętrzu.
Ser pokrój w kostki, wielkości wnętrza kwiatu (2-3 razy dłuższe niż słupki).
Pomiędzy płatki kwiatów włóż kostkę sera i lekko zawiń końcówkę płatków, żeby ser nie wypadł.
Kwiaty i cukinki (jeżeli masz je również) maczaj w cieście naleśnikowym, następnie obtaczaj w bułce.
Cukinie wraz z kwiatami można smażyć na średniej ilości oleju (ja nie robię tego w głębokim tłuszczu, ale wlewam ze 3-4 łyżki oliwy na patelnię.
Można też ułożyć je na papierze do pieczenia, spryskać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut.
Keywords: danie wegetariańskie, faszerowane kwiaty cukinii, faszerowane warzywa, kozi ser, przekąska
