Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Wegańskie kotleciki ryżowo – brokułowe

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

1 szklanka ugotowanego ryżu brązowego

1/2 brokuła

kawałek kalafiora

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

1/2 pęczka koperku

ok. łyżki sosu sojowego

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta soli

odrobina oleju rzepakowego

bułka tarta


Instrukcja

1/ Brokuła i kalafiora ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody.

2/ Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i obsmaż na patelni na łyżce oleju.

3/ Wymieszaj ryż, brokuła, kalafiora i cebulę. Rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

4/ Do masy dodaj mielone siemię lniane, gałkę muszkatołową, pokrojony koperek – wymieszaj i dopraw do smaku z sosem sojowym.

5/ Na blaszkę połóż papier do pieczenia posmarowany olejem.

6/ Pomocz ręce, formuj kotleciki i obtocz je w tartej bułce, następnie połóż na papier do pieczenia.

7/ Piecz kotleciki w 180 stopniach przez około 20 – 25 minut. W między czasie możesz przełożyć je na drugą stronę aby się równomiernie podpiekły.



Nutrition

  • Calories:411
  • Fat:12,7
  • Carbohydrates:49,7
  • Fiber:16,7
  • Protein:17

Keywords: Żywienie dzieci, brokuł, dieta roślinna, fleksitarianizm, kotleciki, kotleciki ryżowo-brokułowe, roślinne poniedziałki, ryż, wege,