Składniki
1 szklanka ugotowanego ryżu brązowego
1/2 brokuła
kawałek kalafiora
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1/2 pęczka koperku
ok. łyżki sosu sojowego
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
odrobina oleju rzepakowego
bułka tarta
Instrukcja
1/ Brokuła i kalafiora ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody.
2/ Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i obsmaż na patelni na łyżce oleju.
3/ Wymieszaj ryż, brokuła, kalafiora i cebulę. Rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
4/ Do masy dodaj mielone siemię lniane, gałkę muszkatołową, pokrojony koperek – wymieszaj i dopraw do smaku z sosem sojowym.
5/ Na blaszkę połóż papier do pieczenia posmarowany olejem.
6/ Pomocz ręce, formuj kotleciki i obtocz je w tartej bułce, następnie połóż na papier do pieczenia.
7/ Piecz kotleciki w 180 stopniach przez około 20 – 25 minut. W między czasie możesz przełożyć je na drugą stronę aby się równomiernie podpiekły.
Nutrition
- Calories:411
- Fat:12,7
- Carbohydrates:49,7
- Fiber:16,7
- Protein:17
Keywords: Żywienie dzieci, brokuł, dieta roślinna, fleksitarianizm, kotleciki, kotleciki ryżowo-brokułowe, roślinne poniedziałki, ryż, wege,