Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Smalec z fasoli z gryczanymi i słonecznikowymi skwarkami

Smalec z fasoli z roślinnymi skwarkami

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Porcje:660g1x

Składniki

Scale

1 szklanka ugotowanej fasoli (ja dałam czerwoną, stąd kolor mniej smalcowy)

2 cebule

4 szt śliwek suszonych (najlepiej wędzone)

1 małe jabłko

10 szt żurawiny

2 liście laurowe

4 szt ziele angielskiego, 4 szt jałowca, 4 szt goździka

½ łyżeczki majeranku

1 łyżka sosu sojowego

sól i pieprz

1 łyżka oleju rzepakowego (lub oleju kokosowego)

Skwarki:

2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej

2 łyżki pestek słonecznika

1 łyżka oliwy

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

szczypta soli


Instrukcja

1/ Namocz kaszę i słonecznik, a więc przyszłe skwarki.

2/ Rozgrzej olej na patelni i wrzuć posiekaną cebulkę wraz przyprawami (oprócz majeranku).

3/ Gdy cebulka zacznie nabierać złotego koloru, dodaj posiekane w drobną kostkę jabłko.

4/ Smażyć do momentu kiedy cebula zrobi się złota, a potem odstaw do wystygnięcia i wyjmij przyprawy.

5/ Fasolkę zmiksuj z sosem sojowym i majerankiem. Dodaj podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki i żurawinę do zmiksowanej fasoli (lub zmiksuj je razem z fasolką). Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

6/ Gdy kasza i słonecznik lekko napęcznieją, odlej je, wymieszaj z łyżką oliwy, papryką i solą i wyłóż na papier do pieczenia. Praż je około 20 minut w 200 stopniach.



Nutrition

  • Serving Size:30g
  • Calories:35
  • Fat:1,4
  • Carbohydrates:4
  • Fiber:1,2
  • Protein:1,5

Keywords: pasztet, fasola, skwarki, pasztet z fasoli, dieta roślinna