Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Drożdżówka ze śliwkami

Drożdżówka ze śliwkami

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Porcje:81x

Składniki

Scale

500g mąki

6 żółtek

0,5 szklanki cukru

50 g drożdży

100 g masła

ok. 100 ml mleka

szczypta soli

ok. 400 g śliwek

Kruszonka:

60g masła

60g cukru pudru

100g mąki pszennej


Instrukcja

1/Drożdże z cukrem i letnim mlekiem wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

2/W rondelku rozpuść masło.

3/Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj na tyle długo, aż stanie się świecące i sprężyste, zostaw do wyrośnięcia.

4/Wymieszaj składniki na kruszonkę i staw do lodówki.

5/Przekrój śliwki na pół, wyjmij z nich pestki.

6/Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Zostaw chwilę do wyrośnięcia, następnie poukładaj na cieście śliwki skórką do dołu i zostaw na kolejne pół godziny.

7/Posyp kruszonką (ja starłam ją na tarce o grubych oczkach) i wstaw ciasto do piekarnika o temp. 180 stopni na około 35-40 minut. Potem uchyl piekarnik i zostaw w nim ciasto aby ostygło.



Nutrition

  • Calories:475
  • Fat:11,8
  • Carbohydrates:80,3
  • Fiber:3
  • Protein:12

Keywords: drożdżówka, śliwki, smak dzieciństwa