Składniki
Scale
2–3 buraki
2–3 ziemniaki
kawałek dyni
kawałek kalafiora
kawałek kapusty lub kilka przekrojonych na pół brukselek
1 cebula
50g sera feta
1 garść orzechów włoskich
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
Instrukcja
1/Buraki i ziemniaki obierz i obgotuj 5-10 minut.
2/Pokrój w grubą kostkę cebulę, kapustę, dynię, kalafiora, ziemniaki i buraki.
3/Wrzuć je do naczynia żaroodpornego, polej oliwą i włóż do piekarnika na 170 stopni góra – dół na około 30 minut.
4/Gdy warzywa się zapieką, polej je octem balsamicznym, posyp posiekanymi orzechami włoskimi i posiekaną fetą.
Jeszcze lepsze są odgrzewane, następnego dnia!
Keywords: sezonowe dania, buraki, jesień w kuchni, wege, pieczone warzywa