Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Zapiekane buraki

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

23 buraki

23 ziemniaki

kawałek dyni

kawałek kalafiora

kawałek kapusty lub kilka przekrojonych na pół brukselek

1 cebula

50g sera feta

1 garść orzechów włoskich

4 łyżki oliwy

2 łyżki octu balsamicznego


Instrukcja

1/Buraki i ziemniaki obierz i obgotuj 5-10 minut.

2/Pokrój w grubą kostkę cebulę, kapustę, dynię, kalafiora, ziemniaki i buraki.

3/Wrzuć je do naczynia żaroodpornego, polej oliwą i włóż do piekarnika na 170 stopni góra – dół na około 30 minut.

4/Gdy warzywa się zapieką, polej je octem balsamicznym, posyp posiekanymi orzechami włoskimi i posiekaną fetą.

Jeszcze lepsze są odgrzewane, następnego dnia!


Keywords: sezonowe dania, buraki, jesień w kuchni, wege, pieczone warzywa