Składniki
200 g makaronu pełnoziarnistego
2 szklanki dyni posiekanej w kostkę
pieczarki lub inne grzyby
2 garście szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany 18% (dobrze widzicie – czasami można:) lub śmietanka wegańska)
Oliwa lub masło klarowane
Tymianek (koniecznie!)
Nieaktywne płatki drożdżowe (opcjonalnie)
Instrukcja
1/Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2/ Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek.
3/ Gdy się zeszklą dodaj pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę dynię. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem.
4/ Gdy dynia zmięknie i zacznie trochę się rozpadać dorzucić garść szpinaku, a gdy liście podwiędną dodaj śmietanę i zamieszaj.
4/ Zdejmij z ognia, wymieszaj z ugotowanym makaronem i ewentualnie posyp płatkami drożdżowymi.
Nutrition
- Serving Size:1 porcja
- Calories:562
- Fat:16,2
- Carbohydrates:81
- Fiber:12
- Protein:20
Keywords: sezonowe danie, danie wegetariańskie, dynia, szybkie danie, warzywa