Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Szybki makaron z dynią i pieczarkami

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Prep Time:5
  • Cook Time:15
  • Czas przygotowania:20 minutes

Składniki

Scale

200 g makaronu pełnoziarnistego

2 szklanki dyni posiekanej w kostkę

pieczarki lub inne grzyby

2 garście szpinaku

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki śmietany 18% (dobrze widzicie – czasami można:)  lub śmietanka wegańska)

Oliwa  lub masło klarowane

Tymianek (koniecznie!)

Nieaktywne płatki drożdżowe (opcjonalnie)


Instrukcja

1/Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2/ Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek.

3/ Gdy się zeszklą dodaj pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę dynię. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem.

4/ Gdy dynia zmięknie i zacznie trochę się rozpadać dorzucić garść szpinaku, a gdy liście podwiędną dodaj  śmietanę i zamieszaj.

4/ Zdejmij z ognia, wymieszaj z ugotowanym makaronem i ewentualnie posyp płatkami drożdżowymi.



Nutrition

  • Serving Size:1 porcja
  • Calories:562
  • Fat:16,2
  • Carbohydrates:81
  • Fiber:12
  • Protein:20

Keywords: sezonowe danie, danie wegetariańskie, dynia, szybkie danie, warzywa