Składniki
Ciasto:
3/4 szklanki mąki żytniej razowej
1/4 szklanki mąki pszennej
120 g masła
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody
Wierzch:
2 pory
4 garście roszponki
10 pieczarek
garść orzechów
opcjonalnie kilka suszonych pomidorów
300 ml jogurtu naturalnego
jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka masła
sól i pieprz
Instrukcja
1/ Zimne masło posiekaj nożem i jak najszybciej wymieszaj z pozostałymi składnikami. Kruche ciasto nie lubi dotykania, więc im szybciej to zrobisz tym lepiej. Dlatego czasem robię je w maszynie mieszającej.
2/ Gotowe ciasto rozprowadź równomiernie w naczyniu do tarty, nakłuj widelcem i wstaw na chwilę do lodówki lub zamrażarki, żeby masło stwardniało.
3/ Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. Ja nie mam problemu z tym, że ciasto kruche mi rośnie, ale podobno czasami się unosi – więc można je piec z fasolką na wierzchu.
4/ Pora pokrój w półtalarki i podsmaż na oliwie z odrobiną soli, a na koniec dodaj masło.
5/ Posiekaj lekko orzechy, suszone pomidory oraz pieczarki.
6/ Wymieszaj jogurt z jajkiem, solą i pieprzem. Jeżeli jest zbyt gęsty, aby się dokładnie rozlać, dolej do niego odrobinę mleka.
7/ Na podpieczone ciasto wyłóż pora, roszponkę i inne dodatki. Całość zalej jogurtem.
8/ Zapiekaj kolejne 20 minut.
Notatki
Na wierzch tarty możesz położyć na co tylko masz ochotę. Świetna jest rukola, szpinak, można dodać odrobinę sera lub fety. Warto pamiętać o czymś chrupiącym jak orzechy lub pestki dyni czy słonecznika.