Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Tarta z porami

Razowa tarta z porami

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Prep Time:5
  • Cook Time:40
  • Czas przygotowania:45
  • Porcje:8-10 1x

Składniki

Scale

Ciasto:

3/4 szklanki mąki żytniej razowej

1/4 szklanki mąki pszennej

120 g masła

szczypta soli

4 łyżki zimnej wody

Wierzch:

2 pory

4 garście roszponki

10 pieczarek

garść orzechów

opcjonalnie kilka suszonych pomidorów

300 ml jogurtu naturalnego

jajko

2 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka masła

sól i pieprz


Instrukcja

1/ Zimne masło posiekaj nożem i jak najszybciej wymieszaj z pozostałymi składnikami. Kruche ciasto nie lubi dotykania, więc im szybciej to zrobisz tym lepiej. Dlatego czasem robię je w maszynie mieszającej.

2/ Gotowe ciasto rozprowadź równomiernie w naczyniu do tarty, nakłuj widelcem i wstaw na chwilę do lodówki lub zamrażarki, żeby masło stwardniało.

3/ Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. Ja nie mam problemu z tym, że ciasto kruche mi rośnie, ale podobno czasami się unosi – więc można je piec z fasolką na wierzchu.

4/ Pora pokrój w półtalarki i podsmaż na oliwie z odrobiną soli, a na koniec dodaj masło.

5/ Posiekaj lekko orzechy, suszone pomidory oraz pieczarki.

6/ Wymieszaj jogurt z jajkiem, solą i pieprzem. Jeżeli jest zbyt gęsty, aby się dokładnie rozlać, dolej do niego odrobinę mleka.

7/ Na podpieczone ciasto wyłóż pora, roszponkę i inne dodatki. Całość zalej jogurtem.

8/ Zapiekaj kolejne 20 minut.


Notatki

Na wierzch tarty możesz położyć na co tylko masz ochotę. Świetna jest rukola, szpinak, można dodać odrobinę sera lub fety. Warto pamiętać o czymś chrupiącym jak orzechy lub pestki dyni czy słonecznika.