Opis
Mazurek
250g mąki orkiszowej
90g masła
2 żółtka
50g drożdzy
szczypta soli
50 g inuliny
Masa orzechowa
1 i 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru pudru
szklanka śmietany kremówki
Bakalie do dekoracji
Składniki
1/ Wymieszaj mąkę z pokruszonymi drożdżami, tartym masłem, żółtkami, solą i inuliną. Gdy ciasto będzie jednolitą masą odłóż ją na kilka godzin do lodówki.
2/ Uformuj z ciasta mazurki grubości około 0,5 cm. Pamiętaj o zrobieniu rantów, dzięki którym masa się nie rozleje. Niech będą wyższe niż planujesz, bo w czasie pieczenia się nieco obniżą.
3/ Nakłuj mazurki widelcem i piecz ok. 15 minut w 160 stopniach (wyjmij je, gdy zaczną się rumienić).
4/ Składniki na masę wymieszaj w garnku i podgrzewaj na niewielkim gazie aż się zagotuje – cały czas mieszając.
5/ Ciepłą masę wlej na mazurki i udekoruj je bakaliami zanim masa stężeje.
6/ Gotowe mazurki zostaw przynajmniej kilka godzin w chłodnym miejscu.