Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Orzechowy mazurek

Orzechowy mazurek to moje comfort food

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Opis

Mazurek

250g mąki orkiszowej

90g masła

2 żółtka

50g drożdzy

szczypta soli

50 g inuliny

Masa orzechowa

1 i 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich

3/4 szklanki cukru pudru

szklanka śmietany kremówki

Bakalie do dekoracji


Składniki

Scale

1/ Wymieszaj mąkę z pokruszonymi drożdżami, tartym masłem, żółtkami, solą i inuliną. Gdy ciasto będzie jednolitą masą odłóż ją na kilka godzin do lodówki.

2/ Uformuj z ciasta mazurki grubości około 0,5 cm. Pamiętaj o zrobieniu rantów, dzięki którym masa się nie rozleje. Niech będą wyższe niż planujesz, bo w czasie pieczenia się nieco obniżą.

3/ Nakłuj mazurki widelcem i piecz ok. 15 minut w 160 stopniach (wyjmij je, gdy zaczną się rumienić).

4/ Składniki na masę wymieszaj w garnku i podgrzewaj na niewielkim gazie aż się zagotuje – cały czas mieszając.

5/ Ciepłą masę wlej na mazurki i udekoruj je bakaliami zanim masa stężeje.

6/ Gotowe mazurki zostaw przynajmniej kilka godzin w chłodnym miejscu.