Składniki
1,5 szklanki mleka
7 g drożdży suchych (ja dałam 25 g świeżych)
2 łyżeczki cukru
4 szklanki mąki (ja mieszałam pół na pół orkiszową i pszenną)
łyżeczka soli 4 łyżeczki roztopionego i ostudzonego masła
Kruszonka
1/2 szklanki mąki orkiszowej
5 łyżek masła
5 łyżek erytrolu
Instrukcja
1/ Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, wyrabiaj ciasto kilka minut, następnie zostaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
2/ W czasie gdy chałka rośnie, zagnieć kruszonkę.
3/ Gdy ciasto jest gotowe podziel je na trzy części, uformuj z nich wałki (jeden dłuższy) i zapleć warkocz. Następnie skrop wodą (lub rozbełtanym żółtkiem) i posyp kruszonką.
4/ Piecz 25-30 minut w 180 stopniach.
5/ Postaraj się nie zjeść całej nim ostygnie 🙂