Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Domowa chałka

Domowa chałka – przepis

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

1,5 szklanki mleka

7 g drożdży suchych (ja dałam 25 g świeżych)

2 łyżeczki cukru

4 szklanki mąki (ja mieszałam pół na pół orkiszową i pszenną)

łyżeczka soli 4 łyżeczki roztopionego i ostudzonego masła

Kruszonka

1/2 szklanki mąki orkiszowej

5 łyżek masła

5 łyżek erytrolu


Instrukcja

1/ Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, wyrabiaj ciasto kilka minut, następnie zostaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.

2/ W czasie gdy chałka rośnie, zagnieć kruszonkę.

3/ Gdy ciasto jest gotowe podziel je na trzy części, uformuj z nich wałki (jeden dłuższy) i zapleć warkocz. Następnie skrop wodą (lub rozbełtanym żółtkiem) i posyp kruszonką.

4/ Piecz 25-30 minut w 180 stopniach.

5/ Postaraj się nie zjeść całej nim ostygnie 🙂