Domowa chałka – przepis
Czas kwarantanny był dla mnie swego czasu chwilą totalnego szaleństwa kulinarnego. Piekłam chałki, bułki, białe pieczywo na drożdżach. Coś, czego zwykle nie jadamy zagościło na naszym stole (nie bez wpływu na samopoczucie – coraz łatwiej nam było prowadzić osiadły tryb życia). Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na takie ekscesy, a ponieważ zdjęcia na instagramie są, więc odpowiadam na Wasze pytania. Domowa chałka – przepis.
To nie tak, że nie wolno nam jeść nigdy takich rzeczy… Od czasu do czasu proszę bardzo. Ale niech taka chałka z białej mąki, biały chlebek czy pszenna bułeczka zagoszczą u nas raz w miesiącu. Gdy rozmawiam z pacjentami, słyszę, że to tylko czasami, a tamto od święta, co innego jeszcze tylko okazjonalnie. Warto wiedzieć jak często te wszystkie wyjątki mamy łącznie w ciągu całego miesiąca!
Co do chałki, to muszę zastrzec, że to nie jest przepis mój, tylko koleżanki po fachu – dietetyk Anetki który przygotowała jako Wanda dla fundacji Żółty talerzyk.
DrukujDomowa chałka – przepis
Składniki
1,5 szklanki mleka
7 g drożdży suchych (ja dałam 25 g świeżych)
2 łyżeczki cukru
4 szklanki mąki (ja mieszałam pół na pół orkiszową i pszenną)
łyżeczka soli 4 łyżeczki roztopionego i ostudzonego masła
Kruszonka
1/2 szklanki mąki orkiszowej
5 łyżek masła
5 łyżek erytrolu
Instrukcja
1/ Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, wyrabiaj ciasto kilka minut, następnie zostaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
2/ W czasie gdy chałka rośnie, zagnieć kruszonkę.
3/ Gdy ciasto jest gotowe podziel je na trzy części, uformuj z nich wałki (jeden dłuższy) i zapleć warkocz. Następnie skrop wodą (lub rozbełtanym żółtkiem) i posyp kruszonką.
4/ Piecz 25-30 minut w 180 stopniach.
5/ Postaraj się nie zjeść całej nim ostygnie 🙂