Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Botwinka

Botwinka na zdrowie!

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

pęczek botwinki

pęczek koperku

1 l wywaru warzywnego

kilka łyżek oleju

cebula

23 łyżki jogurtu naturalnego

ziemniaki

jajka


Instrukcja

1/ Buraczki umyj lub obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie. Po 20 minutach wrzuć pokrojone listki botwinki. Dopraw solą i pieprzem, wyłącz zupę, gdy lekko przestygnie dodaj jogurt i wymieszaj.

2/ W tym czasie jajka ugotuj na pół – miękko.

3/ Ziemniaki ugotuj.

4/ Cebulkę pokrój w kostkę, podsmaż ją na oleju, dodaj niewielką ilość soli.

5/ Jajka pokrój w czwartki, zalej zupą, posyp posiekanym koperkiem. Ziemniaczki podawaj z cebulką. Mogą być zimne.