Składniki
0,5 l bulionu warzywnego
250 g bobu (4 garście)
1 cebula
ząbek czosnku
łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz
szczypiorek do posypania
kilka plasterków parmezanu (opcjonalnie)
Instrukcja
1/ Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, a gdy przestygnie, obierz go.
2/ Na patelni zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek. Wrzuć je jednocześnie na zimny olej, na 2-3 minuty. Dzięki temu czosnek nie spali się i nie będzie gorzki.
3/ Wymieszaj podsmażone warzywa z bobek i bulionem, zmiksuj je. Dopraw solą i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem.
4/ Zupę można posypać odrobiną tartego parmezanu.
Nutrition
- Calories:352
- Fat:11,8
- Carbohydrates:32,3
- Fiber:18
- Protein:20,9
Keywords: żywienie dzieci, bób, danie wegańskie, przekąska, dieta roślinna, wege, zdrowy obiad, szybki obiad, zupa, zupa krem z bobu