Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Zupa krem z bobu

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

0,5 l bulionu warzywnego

250 g bobu (4 garście)

1 cebula

ząbek czosnku

łyżka oleju rzepakowego

sól i pieprz

szczypiorek do posypania

kilka plasterków parmezanu (opcjonalnie)


Instrukcja

1/ Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, a gdy przestygnie, obierz go.

2/ Na patelni zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek. Wrzuć je jednocześnie na zimny olej, na 2-3 minuty. Dzięki temu czosnek nie spali się i nie będzie gorzki.

3/ Wymieszaj podsmażone warzywa z bobek i bulionem, zmiksuj je. Dopraw solą i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem.

4/ Zupę można posypać odrobiną tartego parmezanu.



Nutrition

  • Calories:352
  • Fat:11,8
  • Carbohydrates:32,3
  • Fiber:18
  • Protein:20,9

Keywords: żywienie dzieci, bób, danie wegańskie, przekąska, dieta roślinna, wege, zdrowy obiad, szybki obiad, zupa, zupa krem z bobu