Składniki
400 ml wywaru warzywnego
4 upieczone papryki (mogą być czerwone, pomarańczowe i żółte) z sokiem
kilka ząbków czosnku
2–3 cebule
5 łyżek czerwonej soczewicy
5 łyżek oleju rzepakowego lub np. z pestek dyni
garstka prażonych pestek słonecznika do posypania
pęczek posiekanej natki pietruszki
ewentualnie twardy tarty ser do posypania
Instrukcja
1/ Soczewicę ugotuj ze szczyptą soli.
2/ Paprykę upiecz około 40 min w piekarniku w 180 stopniach, aż skórka zacznie się lekko palić. Na blaszkę dołóż po ok. 20 min cebulę i czosnek.
3/ Gorącą paprykę przełóż do miski i przykryj szczelnie folią, aby się „zaparzyła” – wtedy łatwo odchodzi z niej skórka. Zadbaj o to, aby do zupy dolać również sok, który wycieknie z papryki trakcie pieczenia.
3/ Zmiksuj wywar, paprykę, soczewicę, cebulę i czosnek.
4/ Na talerzu polej olejem, posyp pestkami słonecznika i natką pietruszki i ewentualnie tartym serem.