Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Krem z pieczonej papryki z soczewicą

Krem z pieczonej papryki z soczewicą

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

400 ml wywaru warzywnego

4 upieczone papryki (mogą być czerwone, pomarańczowe i żółte) z sokiem

kilka ząbków czosnku

23 cebule

5 łyżek czerwonej soczewicy

5 łyżek oleju rzepakowego lub np. z pestek dyni

garstka prażonych pestek słonecznika do posypania

pęczek posiekanej natki pietruszki

ewentualnie twardy tarty ser do posypania


Instrukcja

1/ Soczewicę ugotuj ze szczyptą soli.

2/ Paprykę upiecz około 40 min w piekarniku w 180 stopniach, aż skórka zacznie się lekko palić. Na blaszkę dołóż po ok. 20 min cebulę i czosnek.

3/ Gorącą paprykę przełóż do miski i przykryj szczelnie folią, aby się „zaparzyła” – wtedy łatwo odchodzi z niej skórka. Zadbaj o to, aby do zupy dolać również sok, który wycieknie z papryki  trakcie pieczenia.

3/ Zmiksuj wywar, paprykę, soczewicę, cebulę i czosnek.

4/ Na talerzu polej olejem, posyp pestkami słonecznika i natką pietruszki i ewentualnie tartym serem.