Składniki
1/2 główki kapusty
2 marchewki
cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 l bulionu warzywnego
2–3 ziemniaki
pęczek koperku
4 łyżki ugotowanego grochu
4 łyżki oliwy z oliwek
listek laurowy, ziele angielskie, 2-3 ziarnka pieprzu, kawałek papryczki chilli, sól do smaku
Instrukcja
1/ Groch namocz i ugotuj w osolonej wodzie bez przykrycia.
2/ Cebulę pokrój w kostkę, marchewki obierz i zetrzyj na grubej tarce, poszatkuj kapustę.
3/ Na dno garnka wlej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę i kapustę, przesmaż je, a po chwili dolej bulionu, dodaj przyprawy i gotuj kwadrans.
4/ Ziemniaki obierz i pokrój w grubszą kostkę, wrzuć do garnka z zupą, gotuj do miękkości.
5/ Dodaj ugotowany groch, posiekany koperek i koncentrat pomidorowy.