Składniki
200 g masła
3 jajka
niecała szklanka erytrolu (w przepisie, na którym bazowałam było 1,5)
Około 1,5 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki żytniej razowej
szklanka mąki ryżowej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml mleka
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
1/2 kostki gorzkiej czekolady
garść orzechów włoskich
2–3 łyżki świeżej żurawiny
śliwki do ułożenia na wierzchu (ich ilość zależy od formy, ja zużyłam 10)
Instrukcja
1/ Utrzyj jajka, masło i erytrol.
2/ Dodaj mąkę, mleko, sodę, kakao, sól i dokładnie wymieszaj.
3/ Rozkrusz lub posiekaj czekoladę i orzechy włoskie, wmieszaj je do ciasta wraz z żurawiną.
4/ Ciasto włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, udekoruj pokrojonymi śliwkami.
5/ Piecz ciasto przed około 45 minut w 180 stopniach (sprawdzaj patyczkiem pomiędzy śliwkami, czy jest suchy).