Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Brownie ze śliwkami

Brownie ze śliwkami

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

200 g masła

3 jajka

niecała szklanka erytrolu (w przepisie, na którym bazowałam było 1,5)

Około 1,5 szkl. mąki pszennej

1 szkl. mąki żytniej razowej

szklanka mąki ryżowej

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

250 ml mleka

2 łyżeczki kakao

szczypta soli

1/2 kostki gorzkiej czekolady

garść orzechów włoskich

23 łyżki świeżej żurawiny

śliwki do ułożenia na wierzchu (ich ilość zależy od formy, ja zużyłam 10)


Instrukcja

1/ Utrzyj jajka, masło i erytrol.

2/ Dodaj mąkę, mleko, sodę, kakao, sól i dokładnie wymieszaj.

3/ Rozkrusz lub posiekaj czekoladę i orzechy włoskie, wmieszaj je do ciasta wraz z żurawiną.

4/ Ciasto włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, udekoruj pokrojonymi śliwkami.

5/ Piecz ciasto przed około 45 minut w 180 stopniach (sprawdzaj patyczkiem pomiędzy śliwkami, czy jest suchy).