Składniki
250 g pieczonej dyni (piżmowej, hokkaido)
250 g ugotowanych ziemniaków
80 g maki pszennej
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 listków szałwii
gałka muszkatołowa
słodka papryka w proszku
1⁄2 szklanki tartego sera (opcjonalnie)
1–2 łyżki masła
Instrukcja
1/ Ziemniaki zmiksuj na gładkie purée.
2/ Dynię zmiksuj, następnie wrzuć na suchą patelnię i podsmaż, aż puści całą wodę i masa stanie się gęsta.
3/ Wystudzoną dynię i ziemniaki połącz w większej misce, dodaj obydwie przesiane mąki, jajko, starty ser, gałkę muszkatołową, paprykę, dopraw solą i pieprzem.
4/ Całość wyrób na gładkie ciasto i uformuj je w kulę. Podsyp stolnicę mąką, podziel ciasto na 4 części i z każdej uformuj wałek o grubości ok 1 cm. Ostrym nożem pokrój na skos na kawałeczki.
5/ Kluseczki gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
6/ Na patelni podsmaż na maśle listki szałwii z odrobina soli. Polej nim kluseczki przed podaniem.