Drukuj
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon
Kluseczki dyniowe

Kluseczki dyniowe

  • Autor: Kasia Stuhr-Błażejewska

Scale

Składniki

250 g pieczonej dyni (piżmowej, hokkaido)

250 g ugotowanych ziemniaków

80 g maki pszennej

1 jajko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

10 listków szałwii 

gałka muszkatołowa 

słodka papryka w proszku 

1⁄2 szklanki tartego sera (opcjonalnie) 

12 łyżki masła 


Instrukcja

1/ Ziemniaki zmiksuj na gładkie purée.

2/ Dynię zmiksuj, następnie wrzuć na suchą patelnię i podsmaż, aż puści całą wodę i masa stanie się gęsta.

3/ Wystudzoną dynię i ziemniaki połącz w większej misce, dodaj obydwie przesiane mąki, jajko, starty ser, gałkę muszkatołową, paprykę, dopraw solą i pieprzem.

4/ Całość wyrób na gładkie ciasto i uformuj je w kulę. Podsyp stolnicę mąką, podziel ciasto na 4 części i z każdej uformuj wałek o grubości ok 1 cm. Ostrym nożem pokrój na skos na kawałeczki. 

5/ Kluseczki gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

6/ Na patelni podsmaż na maśle listki szałwii z odrobina soli. Polej nim kluseczki przed podaniem. 



Notice: Undefined offset: 0 in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 937