Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Kluseczki dyniowe

Kluseczki dyniowe

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

250 g pieczonej dyni (piżmowej, hokkaido)

250 g ugotowanych ziemniaków

80 g maki pszennej

1 jajko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

10 listków szałwii 

gałka muszkatołowa 

słodka papryka w proszku 

1⁄2 szklanki tartego sera (opcjonalnie) 

12 łyżki masła 


Instrukcja

1/ Ziemniaki zmiksuj na gładkie purée.

2/ Dynię zmiksuj, następnie wrzuć na suchą patelnię i podsmaż, aż puści całą wodę i masa stanie się gęsta.

3/ Wystudzoną dynię i ziemniaki połącz w większej misce, dodaj obydwie przesiane mąki, jajko, starty ser, gałkę muszkatołową, paprykę, dopraw solą i pieprzem.

4/ Całość wyrób na gładkie ciasto i uformuj je w kulę. Podsyp stolnicę mąką, podziel ciasto na 4 części i z każdej uformuj wałek o grubości ok 1 cm. Ostrym nożem pokrój na skos na kawałeczki. 

5/ Kluseczki gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

6/ Na patelni podsmaż na maśle listki szałwii z odrobina soli. Polej nim kluseczki przed podaniem.