Składniki
2 cebule
2 ząbki czosnku
700 g pomidorów
2 marchewki
3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego (Thermomix)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek oliwy
1/2 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 litr wody
4 łyżki pestek dyni uprzednio namoczonych w wodzie
3 łyżki ugotowanej soczewicy
koperek
Makaron, kasza lub ryż w zależności od preferencji
Śmietana opcjonalnie
Instrukcja
Ponieważ korzystałam z thermomixa to zmiksowałam cebulę, czosnek, marchewkę i poddusiłam posolone na oliwie. Potem wrzuciłam pomidory, dodałam koncentrat pomidorowy i bulionu warzywnego, zmiksowałam, zalałam wodą i gotowałam 20 minut.
Oddzielnie ugotowałam soczewicę i makaron oraz namoczone pestki dyni. Na talerzu koperek i śmietanę dla chętnych.
Notatki
Zamiast pestek dyni można dodawać np. słonecznik.