Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Wzbogacona zupa pomidorowa

Jak wzbogacić codzienne posiłki

  • Autor:Kach

Składniki

Scale

2 cebule

2 ząbki czosnku

700 g pomidorów

2 marchewki

3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego (Thermomix)

3 łyżki koncentratu pomidorowego

5 łyżek oliwy

1/2 łyżeczka soli

szczypta pieprzu

1 litr wody

4 łyżki pestek dyni uprzednio namoczonych w wodzie

3 łyżki ugotowanej soczewicy

koperek

Makaron, kasza lub ryż w zależności od preferencji

Śmietana opcjonalnie


Instrukcja

Ponieważ korzystałam z thermomixa to zmiksowałam cebulę, czosnek, marchewkę i poddusiłam posolone na oliwie. Potem wrzuciłam pomidory, dodałam koncentrat pomidorowy i bulionu warzywnego,  zmiksowałam, zalałam wodą i gotowałam 20 minut.

Oddzielnie ugotowałam soczewicę i makaron oraz namoczone pestki dyni. Na talerzu koperek i śmietanę dla chętnych.


Notatki

Zamiast pestek dyni można dodawać np. słonecznik.