Składniki
Ja polecam:
marchewkę
pietruszkę
batata
ziemniaka
cukinię
+ niewielka ilość oliwy z oliwek, sól, wędzona papryka i …. możemy szukać przypraw dalej, sięgać po granulowany czosnek, ostrą lub słodką paprykę, itp przy czym opcja z solą i wędzoną papryką jest dla mnie zupełnie okej
Instrukcja
1/ Poszatkuj warzywa jak najcieniej.
2/ W misce wymieszaj kilka łyżek oliwy (naprawdę na plasterków garść warzyw wystarczy 1 łyżka tłuszczu) z przyprawami.
3/ Wymieszaj dokładnie plasterki warzywne z tłuszczem (mieszaj, mieszaj, mieszaj).
4/ Rozłóż plasterki warzywne na papierze do pieczenia na blaszkach. Można rozłożyć równomiernie plasterki i delikatnie je przełożyć w trakcie pieczenia. Można też w miarę równomiernie rozłożyć warzywa i w międzyczasie je mieszać – wiąże się to tylko z tym, że plasterki się pokruszą.
5/ Piecz około 30 minut w 160 stopniach.
Keywords: batat, pietruszka, chipsy z cukinii, domowe chipsy, marchewka, ziemniak, zdrowe chipsy