Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Zdrowe chipsy

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Prep Time:10
  • Cook Time:30
  • Czas przygotowania:40 minutes

Składniki

Ja polecam:

marchewkę

pietruszkę

batata

ziemniaka

cukinię

+ niewielka ilość oliwy z oliwek, sól, wędzona papryka i …. możemy szukać przypraw dalej, sięgać po granulowany czosnek, ostrą lub słodką paprykę, itp przy czym opcja z solą i wędzoną papryką jest dla mnie zupełnie okej


Instrukcja

1/ Poszatkuj warzywa jak najcieniej.

2/ W misce wymieszaj kilka łyżek oliwy (naprawdę na plasterków garść warzyw wystarczy 1 łyżka tłuszczu) z przyprawami.

3/ Wymieszaj dokładnie plasterki warzywne z tłuszczem (mieszaj, mieszaj, mieszaj).

4/ Rozłóż plasterki warzywne na papierze do pieczenia na blaszkach. Można rozłożyć równomiernie plasterki i delikatnie je przełożyć w trakcie pieczenia. Można też w miarę równomiernie rozłożyć warzywa i w międzyczasie je mieszać – wiąże się to tylko z tym, że plasterki się pokruszą.

5/ Piecz około 30 minut w 160 stopniach.


Keywords: batat, pietruszka, chipsy z cukinii, domowe chipsy, marchewka, ziemniak, zdrowe chipsy