Składniki
kwiaty cukinii
kawałek koziego sera (świetnie smakuje również pleśniowy z przerostem np. niebieskim)
ciasto naleśnikowe (1 jajko, 2 łyżki mąki, odrobina mleka, szczypta soli i odrobina wody gazowanej)
bułka tara
oliwa z oliwek
Instrukcja
Ciasto naleśnikowe powinno odpocząć, więc zrób je na początku. Dokładnie wymieszaj jajko, 2 łyżki mąki (dowolnej), dodaj nieco mleka (jeżeli wlewasz roślinne mleko, to dodaj też łyżeczkę oleju), szczyptę soli i trochę wody gazowanej. Gazowana woda w cieście naleśnikowym, powoduje, że jest ono bardziej chrupkie. Ciasto powinno być dosyć gęste, bardziej w konsystencji gęstej śmietany, niż ciasta naleśnikowego.
Ja kwiatów cukinii nie myję, ale można je delikatnie opłukać i zostawić do wyschnięcia.
Delikatnie rozchyl płatki kwiatów i ukręć słupek, który znajduje się w ich wnętrzu.
Ser pokrój w kostki, wielkości wnętrza kwiatu (2-3 razy dłuższe niż słupki).
Pomiędzy płatki kwiatów włóż kostkę sera i lekko zawiń końcówkę płatków, żeby ser nie wypadł.
Kwiaty i cukinki (jeżeli masz je również) maczaj w cieście naleśnikowym, następnie obtaczaj w bułce.
Cukinie wraz z kwiatami można smażyć na średniej ilości oleju (ja nie robię tego w głębokim tłuszczu, ale wlewam ze 3-4 łyżki oliwy na patelnię.
Można też ułożyć je na papierze do pieczenia, spryskać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut.
Keywords: danie wegetariańskie, faszerowane kwiaty cukinii, faszerowane warzywa, kozi ser, przekąska