Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Zupa z zielonego groszku

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

1,5-2 szklanki groszku

0,5 l bulionu warzywnego

1 szalotka

1/2 pora

2 łyżki oleju lub… masła klarowanego

kilka listków mięty

sól i pieprz do smaku

opcjonalnie odrobina tartego sera do posypania


Instrukcja

Pokrój szalotkę i pół pora i podsmaż na oleju lub maśle klarowanym.

W bulionie gotuj groszek (około 10-15 inut), w między czasie dorzuć do niego zawartość patelni.

Do garnka wrzuć jeszcze miętę i zmiksuj składniki.

Dopraw solą i pieprzem, możesz na wierzch posypać kawałkami startego sera.



Nutrition

  • Calories:452
  • Fat:21,3
  • Carbohydrates:36,3
  • Fiber:19,3
  • Protein:20,8

Keywords: żywienie dzieci, groszek, obiad, szybkie danie, zupa, zupa z zielonego groszku