Składniki
1 dynia hokkaido
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 łyżki oliwy
Szczypta soli
Szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki curry
Na talerzu dodaj:
Olej z pestek dyni
Prażone pestki słonecznika
Siekaną kolendrę
Instrukcja
Soczewicę zalej wodą.
W do garnka wlej oliwę, pokrojony na 3 części ząbek czosnku, w tym czasie obierz i pokrój cebulę. Z oleju wyjmij czosnek, wrzuć cebulę i posyp szczyptą soli.
Dynię przekrój na ćwiartki, łyżką wyjmij pestki z jej wnętrza i pokrój w grubą kostkę. Wrzuć na cebulę, i chwilę przesmażaj, potem zalej wodą aby prawie nie wystawała i przykryj. Gotuj około 20 minut.
Przepłucz soczewicę, zalej wrzątkiem i gotuj bez pokrywki (wtedy ulatniają się substancje antyodżywcze). Po ok. 10 minutach zmień wodę na świeżą.
Gdy dynia i soczewica będą miękkie zmiksuj je, dopraw curry i ostrą papryką.
Na talerzu posyp siekaną kolendrą (ja ją uwielbiam dlatego dodałam ją do zupy), polej olejem z pestek dyni i posyp prażonymi pestkami słonecznika (lub np. dyniowymi).
Notatki
Wartość odżywcza całej zupy poniżej
Nutrition
- Calories:709
- Fat:11,2
- Carbohydrates:97,5
- Fiber:35,1
- Protein:37
Keywords: czerwona soczewica, danie na wynos, dieta wegańska, kuchnia roślinna, obiad, wege, zdrowy obiad, zupa dyniowa