Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Ekspresowa zupa dyniowa

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

1 dynia hokkaido

1 cebula 

1 ząbek czosnku 

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

2 łyżki oliwy

Szczypta soli

Szczypta ostrej papryki

1/2 łyżeczki curry

Na talerzu dodaj:

Olej z pestek dyni

Prażone pestki słonecznika

Siekaną kolendrę


Instrukcja

Soczewicę zalej wodą.

W do garnka wlej oliwę, pokrojony na 3 części ząbek czosnku, w tym czasie obierz i pokrój cebulę. Z oleju wyjmij czosnek, wrzuć cebulę i posyp szczyptą soli.

Dynię przekrój na ćwiartki, łyżką wyjmij pestki z jej wnętrza i pokrój w grubą kostkę. Wrzuć na cebulę, i chwilę przesmażaj, potem zalej wodą aby prawie nie wystawała i przykryj. Gotuj około 20 minut. 

Przepłucz soczewicę, zalej wrzątkiem i gotuj bez pokrywki (wtedy ulatniają się substancje antyodżywcze). Po ok. 10 minutach zmień wodę na świeżą.

Gdy dynia i soczewica będą miękkie zmiksuj je, dopraw curry i ostrą papryką.

Na talerzu posyp siekaną kolendrą (ja ją uwielbiam dlatego dodałam ją do zupy), polej olejem z pestek dyni i posyp prażonymi pestkami słonecznika (lub np. dyniowymi).


Notatki

Wartość odżywcza całej zupy poniżej


Nutrition

  • Calories:709
  • Fat:11,2
  • Carbohydrates:97,5
  • Fiber:35,1
  • Protein:37

Keywords: czerwona soczewica, danie na wynos, dieta wegańska, kuchnia roślinna, obiad, wege, zdrowy obiad, zupa dyniowa