Drukuj
budyń waniliowy

Budyń waniliowy z owocami

  • Autor: Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Cook Time: 10
  • Czas przygotowania: 10
  • Porcje: 3-4 1x

Scale

Składniki

2 szklanki mleka roślinnego 

łyżka mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka masła

1 łyżka syropu (z agawy, daktylowego, w ostateczności cukru)

kilka kropli olejku waniliowego

żółtko

owoce do dekoracji


Instrukcja

1/ Odlej 0,5 szklanki mleka i wymieszaj w niej mąkę ziemniaczaną i żółtko.

2/ 1,5 szklanki mleka zagotuj z łyżeczką masła oraz z syropem słodzącym i olejkiem waniliowym.

3/ Do garnka z gorącym mlekiem powoli wlewaj zimne mleko z mąką i intensywnie mieszaj, do momentu, gdy budyń zacznie wrzeć.

4/ Zestaw budyń z gazu, przelej do salaterek i udekoruj owocami.


Keywords: budyń waniliowy

Loading...
');});