Włoski sos pomidorowy – ostatnia szansa w tym roku
To ostatni dzwonek na przygotowanie sosu – bez którego ciężko jest przetrwać zimę. Nasz włoski sos pomidorowy jest bazą do innych, bardziej skomplikowanych, ale jest również ratunkiem w trakcie robienia ekspresowego obiadu. Moi rodzice mają sąsiada Włocha, który poza podaniem przepisu sprawdzał, jak mama robi sos i czy na pewno dobrze.
DrukujWłoski sos pomidorowy
Składniki
5 kg pomidorów dojrzałych
1 kg cebuli
2–3 główki czosnku
Instrukcja
Pomidory kroję, wrzucam do garnka i rozgotowuję – razem z całymi główkami czosnku oczyszczonymi tylko z z tych suchych, zewnętrznych łusek. Przed przecieraniem główki wyjmuję, oddzielam same ząbki, ale dalej ich nie obieram i dodaję do sosu.
Na oliwie z oliwek albo oleju rzepakowym smażę w tym czasie, dość długo, cebulę. Ważne, żeby się skarmelizowała i była lekko brązowa.
Następnie przecieram całość – pomidory i cebulę. Zmiksowanie powoduje, że zostają skórki, oczywiście to nic złego, ale sos jest delikatniejszy bez nich. Przecierak – kuchenne ustrojstwo jest w naszej rodzinie od pokoleń. Pamiętam jak byłam mała, a babcia Dana robiła w nim sok pomidorowy.
Płynny sos wstawiam na gaz i odparowuję około 1/3. Dodaję sól i pieprz do smaku (pamiętaj, że potem sos zawsze można będzie dosolić). Sąsiad Lucio dodaje jeszcze oregano, my dodajmy je zimą, robiąc już gotowe danie.
Gorący włoski sos pomidorowy wlewam do wyparzonych słoików (można je jeszcze dla pewności zapasteryzować gotując w garnku, mniej więcej przez 20 minut. Na dnie garnka kładę ścierki lub pieluszki tetrowe, wkładam słoiki i zalewam je wodą do 3/4 ich wysokości, a potem gotuję, a po wyjęciu z garnka zostawiam do wystygnięcia do góry dnem.
Keywords: pomidory, szybki obiad, włoski sos pomidorowy
Mamy włoski sos pomidorowy i co dalej?
- Oczywiście można go podgrzać na patelni, dodać oregano, wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać utartym twardym serem.
- Można podgrzewając zmieszać z odrobiną pesto robiąc pomodoro e pesto (to chyba ulubiony sos mojego Maćka).
- Można dodać do kaszy albo duszonych warzyw.