Kiszone pomidory to kolejny eksperyment
Kiszone pomidory
Składniki
pomidory
1 litr przegotowanej wody
1 łyżka soli
odrobina kwiatów kopru i czosnek
Instrukcja
Wlewamy i wkładamy wszystko do słoika.
Keywords: domowe przetwory, kiszone pomidory, kiszonki, mrożony chleb, spiżarnia
Zalewa na razie standardowa, na 1 litr przegotowanej wody 1 łyżka soli. Oraz odrobina kwiatów kopru i czosnek. Kalafiory wyszły ekstra – o czym już pisałam, ogórki też wyszły więc zabrałam się za pomidory! I smakują wspaniale. Tylko nieco przeszkadza mi w nich skórka, bo kiszone pomidory są delikatniejsze i “miękciejsze” niż takie surowe. Może spróbuję kisić je sparzone? Ale to już pewnie w przyszłym roku.
Spiżarnia i zamrażarka na pustą lodówkę
Swoją drogą, to miło jest mieć takie ukryte zapasy na czarną godzinę! Ostatnio kilka dni nie było nas w domu, bo najpierw pojechałam z Maćkiem do Gdyni, gdzie w środę popołudniu i w czwartek rano odbywał się pokaz jego filmu pt. “Milczenie polskich owiec”, a niemalże prosto stamtąd (po kolacji u przyjaciela Stasia i śniadaniu z owsianki z owocami) wyjeżdżaliśmy na weekend. Dlatego przed wyjazdem opróżniliśmy lodówkę i nie kupowaliśmy nic, żeby nie marnować jedzenia. Oczywiście zawsze mamy w domu kasze, zaprawione w słoiczkach jabłka, zamrożony chleb i masło (polecam mrozić chleb również w niewielkich porcjach, podzielony na kromki w woreczku, wtedy można wyjąć tylko 1 lub dwie i szybko rozmrozić). Gdy mrożę większy kawałek chleba trzymam go w woreczku i rozmrażam go również w taki sposób, wtedy nie obsycha. A u Was, co zawsze jest w domu?