Domowe mleko kokosowe dla każdego
Kupowanie napojów roślinnych (bo mleko zgodnie z prawem produkowane jest wyłącznie przez ssaki) jest mało ekonomiczne. Poza tym, do niektórych ‘mlek’ roślinnych producenci wrzucają całą tablicę Mendelejewa. W związku z tym, że jestem za jedzeniem jak najprostszym, to dzielę się dziś z Wami przepisem na domowe mleko kokosowe.
I teraz uwaga…. nie potrzebne Wam są wcale emulgatory w stylu pochodna poli(oksy-1,2-etanodiylu) znana jako polistat 60, czy monostearynian polioksyetylenosorbitol; przeciwutleniacze (np. kwas cytrynowy), konserwanty, zagęstniki i stabilizatory – nawet takie jak naturalna guma guar czy guma celulozowa, karboksymetyloceluloza. I to jest chyba najfajniejsze! Wiem od niektórych pacjentów, że po zjedzeniu mleka kokosowego czują się ociężali, boli ich brzuch, mają nieprzyjemne odbijanie i inne niemiłe objawy. A nie są one winą kokosa, tylko wynikają z reakcji na wszystkie dodatki oraz tego, ile te napoje są przechowywane w puszkach i kartonikach.
Drukuj
Przepis na domowe mleko kokosowe
Składniki
3 szklanki wody
3 łyżki wiórek kokosowych – sekret tkwi oczywiście w ich jakości. Wiórki nie powinny być suche i zwietrzałe, dlatego ja wybrałam te.
Instrukcja
Wiórki moczymy przez 2-3 godziny, następnie miksujemy i przepuszczamy przez gazę.
W jej wnętrzu są wiórki, na brzegach wspaniałe masło kokosowe, a w naczyniu do którego zbieramy przesączony płyn mamy mleko.
I sami wybieracie na ile mleko będzie ‘tłuste’ dodając masło kokosowe z gazy lub nie.
Nutrition
- Calories:126
- Fat:12,1
- Carbohydrates:2,2
- Fiber:1,8
- Protein:1,3
Keywords: domowe mleko kokosowe, przepis, wiórki kokosowe