Kiszona kapusta ugniatana i deptana
Tak… To kompromitujące zdjęcie z dzieciństwa przedstawia szczerbatą Kach w glinianym garnku, na kapuście do kiszenia. Kiszona kapusta jest w mojej spiżarce zawsze. Robi się ją banalnie. Podstawą jest dobre ubijanie. Dlatego gdy byliśmy mali rodzice szatkowali kapustę i marchewkę (z tego co pamiętam nie ułatwiali sobie pracy elektryczną szatkownicą jak ja dziś). My – ja i moi bracia, po wieczornej dokładnej kąpieli, w czystych piżamkach, odpowiadaliśmy za ubijanie jej. Stasiu jest chwilowo za duży, a Tadek za młody do efektywnej pracy, wiec ja w tym roku ubijałam kapustę swoją pięścią. I coś jest na rzeczy, bo ostatnio odwiedził nas mój Teść, nieco zdziwił się, że sama kiszę kapustę i chcąc dodać coś jeszcze westchną: “Oooo, to musisz ją dobrze ubić.” Ubiłam. I wyszła przepyszna! Do tego stopnia, że 10 kg zniknęło niepostrzeżenie. Więc dziś robię powtórkę, a z Wami dzielę się banalnym przepisem.
DrukujKiszona kapusta
Składniki
1 kg kapusty
20 g soli
1 marchewka
1/2 łyżeczki kminku (ja lubię więcej, współdomownicy mniej :))
Instrukcja
Kapustę i marchew szatkujemy, co kilka garści kapusty podsypujemy solą, znowu kapusta i trochę soli, wsypujemy wiele takich warstw do glinianego naczynia ubijając silnie i pracowicie.
Ważne, aby kapusta puściła tyle soku (pod wpływem soli i ubijania), żeby zakrył on ją zupełnie (inaczej spleśnieje).
Następnie przykrywamy ją talerzykiem, na który kładziemy coś ciężkiego – np. słoik z wodą. Dzięki temu naciskowi sok zawsze będzie zakrywał kapustę. Odstawiamy ją w chłodne miejsce i przynajmniej raz dziennie nakłuwamy widelcem, aby spod spodu wydostał się gaz.
Po tygodniu kapusta gotowa do przełożenia do słoików i zamknięcia na zimę (jeżeli dotrwa).
Przywykłam do kiszenia tradycyjnej białej kapusty, ale dostałam niedawno modrą kiszoną kapustę i jest równie smaczna.
Notatki
Z kiszonej kapusty robię potem surówkę, dodając do niej posiekaną cebulkę i natkę pietruszki. To ekspresowy dodatek do wielu obiadowych dań.
Keywords: domowe przetwory, jesień w kuchni, kiszona kapusta, kapusta
Nie raz już pisałam o tym, jak wartościowe i zdrowe są kiszonki (np. tu), o tym jak wspierają naszą odporność i funkcjonowanie całego organizmu. Kiszona kapusta ma tak dużo witaminy C, że beczki nią wypełnione, zabierane w dalekie rejsy uratowały marynarzy przed szkorbutem. Smacznego i na zdrowie!
Kill
5 grudnia 2018 @ 06:53
Ahaa, its pleasant discussion about this article here at
this website, I have read all that, so at this time me also commenting here.
I’ve been surfing online greater than three hours lately, but
I never discovered any fascinating article like yours. It is
lovely value enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made just right
content as you probably did, the web will probably be a lot more useful than ever before.
I am sure this paragraph has touched all the internet people, its really really pleasant
paragraph on building up new blog. http://www.cspan.net
3win8 casino
5 grudnia 2018 @ 17:06
That’s not what distinct is that’s about.
If an individual new towards game, it can be be sometime before you notice results.
Stay active, and YouTube will thank you with website. https://918kiss.poker/casino-games/67-3win8
Jack
7 grudnia 2018 @ 18:48
I simply couldn’t leave your website prior to suggesting that I actually loved the usual information an individual supply for your visitors?
Is gonna be back continuously to check out
new posts Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.
It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between usability
and visual appearance. I must say you have done a amazing job with this.
In addition, the blog loads super fast for me on Safari.
Exceptional Blog! I needed to thank you for this fantastic read!!
I definitely loved every bit of it. I have got you book
marked to look at new things you http://foxnews.net
sky 777
9 stycznia 2019 @ 13:41
It’s remarkable in support of me to have a web page, which is beneficial in favor of my know-how.
thanks admin https://918.network/downloads/88-sky777
folorentorium
18 lutego 2019 @ 11:26
Good write-up, I am regular visitor of one’s website, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.