Łuszczyca to nie tylko problem dermatologiczny
Łuszczyca to choroba, która dotyka coraz większą grupę osób. Jest to choroba objawiająca się u 90% pacjentów plackowatymi zmianami skórnymi (zaczerwienieniem i powłoką łuszczącej się skóry), jednakże stan zapalny dotyczy całego organizmu i połączony jest często z otyłością, zespołem metabolicznym i cukrzycą. Wystąpienie łuszczycy po części związane jest w predyspozycjami genetycznymi, ale dieta, ilość spożywanego alkoholu czy stres mogą przyczynić się do jej występowania lub nasilania. Ten z pozoru błachy problem jest przyczyną izolowania się chorych, depresji i złego samopoczucia.
Łuszczyca – porady dietetyka
- Dieta ograniczająca spożycie mięsa, wegetariańska, a nawet wegańska. Z zastrzeżeniem, że ryby mogą być korzystne w leczeniu łuszczycy.
- Duża ilość warzyw w diecie (7-9 porcji) w postaci surowych warzyw i świeżych soków wyciskanych z nich.
- Spożywanie produktów zbożowych jedynie jako pełnoziarnistych (kasze, razowe pieczywo, brązowy ryż i razowy makaron).
- Zaprzestanie stosowania soli.
- Zaprzestanie picia alkoholu, palenia tytoniu oraz jedzenia słodyczy.
- Suplementacja witaminą D (jeżeli nie stosuje się analogów kalcytriolu).
- Suplementacja kwasami OMEGA 3.
- Jedzenie regularnie pięciu posiłków dziennie i picie dużej ilości wody pomiędzy nimi.
- U osób ze zdiagnozowaną celiakią (która często jest chorobą współistniejącą) dieta bezglutenowa. Nie ma sensu rezygnować z glutenu, jeżeli pacjent nie ma nietolerancji.
- Regularna aktywność fizyczna (ale na tyle delikatna, żeby nadmiar potu nie podrażniał skóry)
- Częste wietrzenie pomieszczeń w których chory przebywa.
Najważniejsze dietetyczne składniki w diecie pacjenta z łuszczycą: witamina C, witamina E, polifenole oraz beta karoten i witamina B2.
Chciałabym również zwrócić uwagę, że często dbając o dostarczenie odpowiedniej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zjadamy suplementy bądź produkty mające nie tylko kwasy omega 3, ale również działające przeciwnie – prozapalne – kwasy omega 6. One powinny zostać z diety wyeliminowane.
W okresach zaostrzeń choroby należy:
- Unikać ostrych przypraw, kawy i cytrusów.
- Ograniczać spożycie roślin strączkowych na okres 2-3 tygodni, a jako źródło białka najlepiej wybierać ryby.
Cukier i alkohol są najcześciej wskazywanymi przez pacjentów dietetycznymi czynnikami doprowadzającymi do zaostrzenia objawów choroby.
Tekst na podstawie artykułu Hanny Stolińskiej – Fiedorowicz oraz Maji Krzyżanowskiej z Współczesnej dietetyki nr 14.