Zielony koktajl rabarbarowy
Wiem, że zielone koktajle wychodzą już mody… teraz pola na lazur. Ale pozostając jeszcze nieco anachroniczną, przywiązaną do tego koloru, a przede wszystkim lubiącą chlorofil zaproponuję przepis na rewelacyjny zielony koktajl rabarbarowy z natką pietruszki, a właściwie świeży wyciskany, zielony sok.
Dlaczego tak lubię zielone koktajle? Bo moim zdaniem, to energia słoneczna w czystej, płynnej postaci. To kop energetyczny lepszy niż filiżanka espresso. A poza tym wspaniałe źródło cennych składników odżywczych – w tym magnezu. Dlaczego? Każda cząsteczka chlorofilu składa się z czterech pierścieni węglowych połączonym … magnezem. Jest on potrzebny do przenoszenia kumulowania i transportowania energii pochłanianej z promieni słońca. I my jedząc (pijąc) te zielone koktajle, nasycamy się energią i magnezem. Czy może być coś milszego dla naszego ciała od wewnątrz? Chyba nie!
Drukuj
Zielony koktajl rabarbarowy
Składniki
2 laski rabarbaru
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jabłko (można mniej, jeżeli rabarbar nie będzie zbyt kwaśny)
1/2 szklanki wody
Instrukcja
Wyciśnij sok ze wszystkich składników.
Nutrition
- Serving Size:1
- Calories:133
- Fat:1
- Carbohydrates:22,3
- Fiber:11,4
- Protein:2,7
Keywords: koktajl, rabarbar, jabłko, natka pietruszki, witamina C