Kwiaty na j?zyku – racuchy z kwiatami czarnego bzu
Czarny bez pi?knie kwitnie, jego bia?e baldaszkowate kwiaty zachwycaj? swoim wygl?dem niczym koronki na drzewach. Ale nie tylko wygl?d nas do niego przyci?ga, bo mo?emy go zje?? w r??nych postaciach 🙂 Ja dzi? proponuj?racuchy z kwiatami czarnego bzu.
Kwiaty czarnego bzu mog? budzi? pewn? konsternacj? swoj? nazw? w zestawieniu z pi?knym bia?ym kolorem. Pami?tam nawet gdy kilka lat temu by?am ?wiatkiem afery, kt?r? pewna pani zrobi?a w barze, bo zam?wi?a drinka: prosecco z syropem z czarnego bzu. I dosta?a kieliszek przezroczystego napoju – a spodziewa?a si? raczej jego negatywu.
Spokojnie, nazwa nie jest a? tak myl?ca – nieco p??niej, w miejscu bia?ych kwiat?w wyrastaj? czarne owoce. Wszystko si? zgadza 🙂
Kwiaty czarnego bzu
Czarny bez mam w drukowany jako ?r?d?o zdrowia, od zawsze kojarzy? mi si? ze zdrowotnymi w?a?ciwo?ciami. Pami?tam syrop z czarnego bzu, kt?ry rodzice dawali nam w czasie infekcji. Ale o tym jeszcze b?dzie w przysz?o?ci.
W kwiatach czarnego bzu jest moc flawonoid?w, garbnik?w, glikozyd?w, steroli i olejk?w eterycznych, kt?re korzystnie wp?ywaj? na nasze zdrowie. Jest r?wnie? ?r?d?em, mi?dzy innymi beta karotenu (prowitaminy A), witamin z grupy B, C, magnezu, wapnia, fosforu, ?elaza, miedzi, cynku oraz manganu.
Dzi?ki zawartym w nich substancjom kwiaty czarnego bzu:
- podnosz? odporno??,
- maj? w?a?ciwo?ci przeciwwirusowe,
- zmniejszaj? katar (rozrzedzaj? go),
- dzia?aj? wykrztu?nie,
- zmniejszaj? stany zapalne,
- wzmacniaj? naczynia krwiono?ne,
- zwalczaj? wolne rodniki.
Racuchy z kwiatami czarnego bzu
kwiaty czarnego bzu
2 jajka,
4 ?y?ki m?ki (dowolne, ja zmiesza?am orkiszow? i z p?askurki),
szczypta soli
mleko z wod? gazowan? w proporcji 1:1 (na oko… ciasto musi by? g?ste by oblepia?o kwiaty)
?y?ka oleju + odrobina oleju do sma?enia
syrop klonowy
1/ Kwiaty zanurz w wodzie i zaczekaj a? wszystkie robaczki, mszyce i paproszki wyp?yn? na g?r?.
2/ W tym czasie zmieszaj sk?adniki na ciasto (jajka, m?ka, mleko z wod? i ?y?k? oleju).
3/ Rozgrzej olej na patelni (na prawd? to nie musi by? g??bokie sma?enie, wystarczy ?y?ka na patelni?).
4/ Kwiaty z?ap za ?ody?k? i zamocz w cie?cie. Najlepiej w ma?ej miseczce, ?eby nie by?o wielkich strat ciasta rozlewaj?cego si? po brzegach naczynia.
5/ Sma? je przez chwil? z obu stron, nast?pnie prze??? na r?cznik papierowy.
6/ Podawaj polane odrobin? syropu klonowego. Mo?e to by? r?wnie? mi?d, ale dla mnie kompozycja aromat?w syropu klonowego i kwiat?w bzu jest wybitna.