Syrop z czarnego bzu
Wybierz się na spacer, na przykład do lasu, albo do spokojnego parku i zbierz trochę kwiatów czarnego bzu (około 30) – nie wszystkie, które rosną na drzewie, bo po tym jak zostaną zapylone mają z nich przecież wyrosnąć owoce! 🙂 Syrop z czarnego bzu można dodać do wody, do herbaty lub do prosecco. Nie tylko wspaniale doprawia, ale ma również cenne właściwości.
Syrop z czarnego bzu ma działanie:
- Przeciwwirusowe,
- Napotne,
- Przeciwbakteryjne,
- Przeciwzapalne,
- Rozrzedza katar,
- Działa wykrztuśnie,
- Poprawia odporność,
- Walczy z wolnymi rodnikami.
Dlatego syrop z kwiatów czarnego bzu jest szczególnie pomocny w trakcie przeziębień górnych dróg oddechowych, ponieważ wspomaga naturalną ochronę śluzówki. Pomoże on nam zwalczyć przyczyny, złagodzi chorobę i zmniejszy nieprzyjemne dolegliwości, m.in. obniżając gorączkę i zmniejsza dolegliwości bólowe.
DrukujSyrop z czarnego bzu
Składniki
30 baldachów kwiatowych
1l wody
0,5 kg cukru
Instrukcja
1/ Oderwij baldachy kwiatów od grubych łodyg.
2/ Baldachy kwiatów zalej 1l chłodnej wody.
3/ Dodaj sok z jednej cytryny i odstaw na 2 dni.
4/ Po tym czasie odcedź sok i dodaj do niego 0,5 kg cukru (niestety jest on dodatkiem nie tylko smakowym, ale i konserwantem).
5/ Zagotuj syrop i gorący przelej do butelek, które następnie zakręć i odstaw do wystygnięcia „dnem do góry”.
Keywords: czarny bez, domowe przetwory, odporność, syrop z czarnego bzu, zdrowie
Z czarnego bzu można zrobić również racuszki, na które przepis ostatnio podawałam.