Zupa z batata i brązowej soczewicy
Latem na pedicurze dostałam przepis na – podobno – fantastyczną i rozgrzewającą zupę. Poczekałam na odpowiednią porę roku i gdy poczułam pierwsze chłody zrobiłam ją w wegańskiej wersji. Jest faktycznie tak pyszna jak Pani Marta mówiła – i w ogóle nie brak mi w niej kurczaka i mleka. Zupa z batata i brązowej soczewicy.
DrukujZupa z batata i brązowej soczewicy
Składniki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 dużego batata
1/3 szklanki czerwonej soczewicy (moczę ją wcześniej)
1 litr wywaru, który zawsze mam pod ręką
1/2 łyżeczki: kminu rzymskiego, słodkiej papryki, ostrej papryki (dałam mniej), kurkumy
odrobina soli do smaku
2 łyżki oliwy
natka pietruszki i pestki słonecznika do posypania
Instrukcja
1/ Cebulę i batata pokrojonego w kostkę zeszlij na oliwie z odrobiną soli, dodaj wyciśnięty czosnek.
2/ Dodaj przepłukaną soczewicę i przyprawy, smaż chwilę i zalej wywarem.
3/ Gotuj około 20 minut, zmiksuj.
4/ Na talerzu posyp pestkami słonecznika i natką pietruszki.
Nutrition
- Calories:546
- Fat:22,6
- Carbohydrates:62,7
- Fiber:12,2
- Protein:19,8
Keywords: zupy, batat, rozgrzewające potrawy, soczewica, szybkie danie, zupa z batata i brązowej soczewicy
Soczewica
Ma dużo potasu, żelaza i cynku. Brązowa soczewica jest z otoczką, dlatego ma dużo błonnika. Dzięki niemu oczyszcza się nasz organizm, daje uczucie sytości i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Badania pokazują, że na codzień jemy go zdecydowanie za mało.
Brązowa soczewica jest najintensywniejsza w smaku. Jeżeli nie lubisz jej smaku, możesz zastąpić ją na przykład czerwoną.