Ciasteczka z batata i marchewki
Podczas zimniejszych dni piekarnik w moim domu działa znacznie częściej. Nie dlatego, że dogrzewam nim dom – mimo iż nie mam nic przeciwko temu. Ja po prostu odczuwam potrzebę jedzenia ciepłych, pieczonych dań. Wewnętrznego nagrzewania. Ostatnio ‘pod chlebem’ upiekłam batata i gruszkę. Pieczona gruszka była pysznym deserem, a następnego dnia powstały ciasteczka z batata i marchewki.
DrukujCiasteczka z batata i marchewki
- Prep Time:10
- Cook Time:20
- Czas przygotowania:30 minutes
- Porcje:15 1x
- Method:pieczenie
Opis
Przygotowywałam 2 wersje tego deseru; z jajkiem i bez. Okazało się, że wersja wegańska jest smaczniejsza. Ale co ciekawe, a próbowało ich kilka osób, nikt nie mógł uwierzyć, że ciastka nie mają nawet szczypty cukru. Fakt, że można jeść coś zdrowego, co cieszy podniebienie bez poczucia, że musimy pozbawiać siebie czegoś z diety jest dla mnie bardzo budujący. Cieszy mnie to tym bardziej, że jestem utytułowaną “Krzepką bez cukru”.
Składniki
1/2 batata (upieczonego, najlepiej przy okazji pieczenia czegoś innego)
1 marchewka
1 szklanka mąki (ja dałam pół na pół kokosową i jaglaną)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej
szczypta soli
50 ml mleka roślinnego
3 łyżki oleju
2 łyżki masła orzechowego
Garść orzechów laskowych
1 łyżka rodzynek
Polewa:
3 kostki gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka roślinnego
Instrukcja
1/ Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach (chyba, że ukrywasz ją przed kimś, wtedy na małych), rodzynki namocz we wrzątku i pokrój drobno, batata rozgnieć widelcem, orzechy posiekaj.
2/ W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i korzennymi przyprawami, następnie dolej olej, masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj batata, marchewkę, orzechy i rodzynki.
3/ Wilgotną ręką formuj ciasteczka, które następnie układaj na posmarowanym olejem papierem do pieczenia.
4/ Ciasteczka piecz około 20 minut w 180 stopniach (w zależności od ich rozmiaru, cienkie ciasteczka upieką się szybciej).
5/ Do rondelka wlej 3 łyżki mleka i wrzuć 3 kostki czekolady, rozpuść je podgrzewając na małym ogniu i nieustannie mieszając. Płynną czekoladą polej ciasteczka i zostaw do przestudzenia.
Nutrition
- Serving Size:1 sztuka
- Calories:104
- Fat:5,6
- Carbohydrates:10,7
- Fiber:1,3
- Protein:2
Keywords: zdrowe słodycze, żywienie dzieci, batat, bez cukru, ciasteczka, danie wegańskie, dieta roślinna, mąka jaglana, marchewka