Pieczone śledzie z porami
To danie wyszło przypadkiem i … okazało się być genialne w smaku! Niedawno pisałam o tym, że warto jeść ryby, a teraz praktyczne porady jak to zrobić! Banalnie proste i szybkie, przepyszne oraz zdrowe – pieczone śledzie z porami.
Gdy przeczytacie uważnie opakowania filetów śledziowych i matiasów, to może odechcieć się Wam ich jeść. Na szczęście są do znalezienia (nie jest to łatwe) takie z prostym składem. I zachęcam do poszukania ich. Nie poddawajcie się więc w poszukiwaniach, bo śledzie warto jeść. Mają one w sobie dużo kwasów omega -3, które poprawiają pamięć, odporność oraz działają przeciwzapalnie. Statystyki pokazują, że jemy zdecydowanie za mało ryb. Chociażby w 2017 roku zjedliśmy po 12,5 kg ryb na osobę. W tym właśnie najwięcej śledzi bo aż (lub tylko) 2,6 kg.To kolejny powód, dla którego warto szukać tych z dobrymi dodatkami. Dla porównania, Portugalczycy jedzą 80-90 kg ryb na osobę w ciągu roku.
Ja jednak poszłam o krok dalej, niż niezły skład matiasów, i kupiłam świeże surowe śledzie. Część z nich usmażyłam – nic więcej nie było im trzeba, a część zamroziłam. Aż pewnego pracowitego dnia postanowiłam je rozmrozić, aby przygotować z nich obiad. Nie miałam w lodówce zbyt wiele, bo tuż przed wyjazdem na weekend chciałam ją opróżnić. Zobaczyłam pół słoika jogurtu naturalnego i kawałek pora. To przypomniało mi, jak kiedyś, gdy przygotowywałam w domu mięso, obsmażałam pierś kurczaka z porami i kubeczkiem śmietany 18%. To danie doprawiałam solą oraz pieprzem, a potem jadłam z ryżem. Było szybko i pysznie! Teraz ryba w podobnej formie, nieco bardziej fit. Taki oto szybki obiad – serwowany z ziemniakami albo pieczywem to odpowiedź dla wszystkich, którzy skarżą się na brak czasu na gotowanie.
Jaka ryba na obiad?
Przypominam również, abyście odwiedzając sklepy rybne szukali informacji o łowiskach, z których ryby pochodzą. To bardzo ważne dla naszego zdrowia oraz dla przyszłości planety. Czy sprawdzacie i zwracajcie uwagę jakie jest pochodzenie ryb które kupujecie? Albo czy pochodzą one z łowisk z certyfikatem MSC? Taki certyfikat gwarantuje nam, że ryba została złowiona w sposób zrównoważony, który podlega ścisłym normom środowiskowym oraz spełnia kryteria. Więcej o tym jakie czy i jakie ryby wybierać, znajdziecie w broszurce WWF.
Pieczone śledzie z porami
DrukujPieczone śledzie z porami
- Prep Time:25
- Cook Time:20
- Czas przygotowania:5+20
- Porcje:31x
Składniki
6 filetów śledzia
por
125 ml jogurtu naturalnego
kilka suszonych pomidorów
sól i pieprz
łyżka oleju
Instrukcja
1/ Śledzia włóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok.20 min w temperaturze 180 stopni.
2/ W tym czasie pora pokrój w półtalarki, lekko posól i podsmaż na oleju. Gdy będzie podsmażony, wrzuć pokrojone suszone pomidory i jogurt naturalny. Wymieszaj i wyłącz gaz.
3/ Upieczone śledzie pokrój na kawałki ok. 2 cm i wrzuć na patelnię. Wymieszaj i jedz.
Notatki
Danie jest równie dobre świeże, jak i następnego dnia, gdy się przegryzie.
Keywords: pieczone śledzie z porami